Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Viimeiset vieraat

Elämää autiotaloissa

22.4.—15.11.2014

Kuopion museon 2. kerroksen parvihuoneessa

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Ihmisten hylkäämissä rakennuksissa vallitsee surumielinen tunnelma. Vuosia sitten autioituneet talot rapistuvat sijoillaan merkkinä yhden aikakauden loppumisesta. Joissain kodeissa huonekalut ovat paikoillaan ja tavarat harmaantuvat pölykerroksen alle. Viimeisen ihmisasukkaan henki leijuu huoneissa.

Kutsumme noita taloja autioiksi, mutta niissä on elämää. Tassunpainallus pölyisellä lipastolla, nurkkaan nakerrettu pieni kolo tai kivijalan vieressä kohoava hiekkakumpu kertovat nykyisistä asukkaista. Hiiret ja lepakot, linnut ja oravat, sekä ketut ja mäyrät asustavat talojen uumenissa. Hylätyt rakennukset on vallattu uuteen käyttöön.

Eläimet tuovat autiotaloihin lohduttavan ajatuksen: luonto ottaa takaisin lainassa olleen paikan. Ajan myötä talo antaa periksi luonnonvoimille ja sortuu kasaksi puuta, tiiltä, rautaa ja lasia. Kuluu ihmisikä, ja paikalla on enää heinikon ja pensaiden peittämä kumpu, johon alkaa kasvaa puita.

Heikki Willamon ja Kai Fagerströmin näyttely Viimeiset vieraat nostaa esiin asioita, joita ei tulisi muuten pohtineeksi. Se näyttää mitä konkreettisimmalla tavalla kehityksen kiihtyvän vauhdin. Hylättyjen talojen nurkissa näkyy palanen vanhaa maailmaa, johon ei ole paluuta.

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

KUHMUn Flickr tili Kuopion luonnontieteellinen museo Twitterissa