Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Stipendiaattien repusta

Kuopion Isänmaallinen Seura ry 130 vuotta
19.4.2013—29.3.2014

 

Kuva: Aulis Rissanen 1927. KUHMU

"Matti oli, tietäen tuloni, vestänyt tupansa penkkiin puhtaan sijan vieraan istuttavaksi, mutta sitten luultavasti tahallaan istunut ulkona, jotten näkisi hänen mökkinsä olevan hieman pölyinen, sitä kun ei oltu kertaakaan pesty hänen toisen eukkonsa kuoleman jälkeen."

Kuopio oli eloisa paikka 1800-luvun loppupuolella. Elettiin Venäjän vallan alla ja päätänsä nostivat niin kielikysymys kuin kansallisuusaatekin. Suomalaisuusaatteen innostamina päätettiin perustaa museoseura, joka keräisi aineellisia todisteita Savon kansasta ja sen historiasta. Niinpä toisena Suomessa, heti Turun jälkeen vuonna 1883 perustettiin Kuopion Isänmaallinen Seura ry. Se ryhtyi heti keräämään esine- ja arkistokokoelmia pääasiassa lahjoitusten ja stipendiaattien avulla.

Vuosina 1884–1963 Kuopion Isänmaallisella Seuralla oli noin 70 stipendiaattia. Heidän tehtävänään oli kerätä esineitä, asiakirjoja ja suullista perinnettä Kuopion läänistä. Stipendiaattien kirjoittamat kuvaukset matkoistaan avaavat kunkin ajan tavallisten ihmisten arkea, kertovat värikkäistä persoonista sekä kulkemisen vaikeudesta.

Tule katsomaan KUHMUn näyttelyä stipendiaattien keräyksistä. Näe erikoinen kihlasormus, satoja vuosia vanha koristeellinen nuuskarasia sekä paljon muuta.

Työpaja

Stipendiaattien repusta –näyttelyyn liittyy erityisesti maakunnan kouluille suunniteltu perinteenkerun työpaja.

Lue lisää työpajoista >>

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

KUHMUn Flickr tili Kuopion luonnontieteellinen museo Twitterissa