Web sisällön esitys Web sisällön esitys


Näyttely- ja tapahtumakalenteri 2018


 

 

 

    Ajankohtaista

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Näyttelyt


Elämän historia

Suurten sukupuuttoaaltojen voittajia ja häviäjiä
1.3.–24.8.2018


Tervetuloa huikealle, neljän miljardin vuoden pituiselle aikamatkalle elämän historiaan! Kaikki elävät olennot polveutuvat samasta yksisoluisesta kantamuodosta, josta evoluutio on kehittänyt uskomattoman monimuotoisen elämän kirjon.

Elämän säilyminen maapallolla on kuitenkin ollut monta kertaa hiuskarvan varassa. Suurissa sukupuuttoaalloissa on pahimmillaan hävinnyt yli 90 % lajeista. Poissa ovat trilobiitit, ammoniitit ja mahtavat dinosaurukset. Mutta sitkeimmät ja onnekkaimmat ovat selvinneet jopa joukkotuhoista. Näitä elämän historian voittajia näet ympärilläsi joka päivä! 

Tällä hetkellä elämme maapallon historian kuudetta suurta sukupuuttoaaltoa, joka on ihmisen toiminnan seurausta. Vielä emme tiedä, kuinka suuri tästä mullistuksesta tulee. Mitä voisimme tehdä, jotta mahdollisimman moni laji selviäisi? 


 

Kotini Karjalassa. Reetta Tiaisen valokuvanäyttely

16.3.–24.8.2018 Kuopion museo, 4.krs.

 

Karjalalaisista tarpeista minut tehtiin, mutta kasvoin savolaiseen multaan. Maailman tuulissa omat juureni ovat alkaneet kiinnostaa enemmän ja enemmän. Ilman juuria, ei voi kasvaa lehtiä. Ilman mennyttä ei ole tulevaa. Kolmannen sukupolven siirtokarjalaisena en koskaan oppinut tuntemaan isovanhempieni kotiseutua, runojen kaunista Karjalaa. Kaipaus, sitä minä tunnen.

Kotini Karjalassa kertoo tutkimusmatkastani luovutetun Karjalan alueelle Salmin kuntaan, omien isovanhempieni kotikonnuille. Se on minun henkilökohtainen tarinani juurieni löytämisestä ja menetetyn kohtaamisesta ensimmäistä kertaa. Kaikki ne tunteet, unohdetut paikat, rappio ja hävitys, suru ja melankolia, kaipaus nousevat pintaan. Millainen on kotini Karjalassa ja mitä se todella minulle merkitsee?

Reetta Tiainen on Siilinjärvellä syntynyt ja kasvanut nuori valokuvataiteilija. Hänen karjalaiset juurensa löytyvät Impilahdelta ja näissäkin teoksissa näkyvästä Salmista. Tiainen on valmistunut Pietarsaaresta ruotsinkielisestä Yrkeshögskolan Noviasta Medianomiksi valokuvauksen suuntautumisvaihtoehdolla keväällä 2017.  


Karhutarinoita

Kirsti Timosen valokuvia ja tarinoita metsän valtiaista
16.1.–24.8.2018
 

Karhu on yllättävän inhimillinen olento. Kukin karhu on oma persoonallisuutensa – ne eivät ole pelkkiä petoja, vaan kunnioitettavia, mahtavia, joskus hassujakin metsän valtiaita. Näyttelyssä esillä olevat tarinat ja luonnekuvaukset karhuista ovat valokuvaaja Kirsti Timosen mielikuvituksen tuotetta, mutta katsoja löytää kuvista sitä samaa yksilöllisyyttä, mitä kuvaaja on karhuissa nähnyt.

Kirsti Timonen (s. 1954) on innokas luonnossa liikkuja ja intohimoinen luonnosta nauttija. Villieläinten tarkkailua hän on harrastanut jo lähes 20 vuotta, ja nykyään hän on yksi harvoista Suomen naispuolisista petokuvaajista. Timosen pääasiallisena kuvauskohteena ovat karhut, ja hän on keskittynyt vuosien mittaan muotokuviin lempikarhuista. Näyttelyn kuvat on otettu vuosina 2006–2015 Nurmeksen ja Kuhmon rajamailla.

Näyttelyssä on myös silitettävä museokarhu Benjamin – henkilökohtaisesti tavattavissa!

 


IHMISEN IHMEELLISIÄ JÄLKIÄ – RETKELLÄ POHJOIS-SAVOSSA

Kulttuurihistoriallinen matkaopas
27.10.2016 alkaen
 


Pyöräytä näyttelyn alussa onnenpyörää ja katso minne tiesi johtaa! Matkakohteita on esihistorialliselta ajalta aina 1900-luvulle. Voit reissata näyttelyssä ja ottaa tiedot mukaasi ja käydä paikan päällä. Matkan varrella pääset myös kokeilemaan taitojasi kivisillan rakentajana.

Näyttely on museon 4. kerroksessa. Pääkohteita siinä on 11, minkä lisäksi vinkataan lyhyesti myös muita samantyyppisiä kohteita maakunnassa.

 

 


Meidän museo

Esillä pieni osa museon kokoelmasta. Tiesitkö, että museon esinekokoelmassa on noin 70 000 esinettä? Näyttelyissä museovieraille esillä olevat esineet ja kuvat ovatkin vain jäävuoren huippu. Kokoelmaan on tallennettu erityyppisiin aihealueisiin liittyvää esineistöä kuten leluja, käsityöläisten tuotteita ja kodin esineistöä. Myös aivan uusia esineitä otetaan kokoelmaan.
  

KAIKKIEN KUOPIO IV - Sydämen kodit 

Siirtokarjalaiset ja heidän jälkeläisensä Savossa

12.10.2017 alkaen

Kuopion museo, 4 krs.

 

"Kyllä ne on ne juuret. Mä luulen että se on joku, se on niin syvään kirjoitettu. Ja vanhempana kun on aikaa ajatella enemmän ja käydä tuolla niin ne tulee vielä voimakkaampana. Mutta ei ne mitenkään sulje [pois] tätä ympäristöä ja näitä ihmisiä, ja savolaisia." Pirkko Airasvaara, s. 1940 Suonenjoki. Perhe Suojärveltä; äiti Huttulan, isä Koikarin kylästä.

 

Talvisodan syttyessä vuonna 1939 osa Karjalaa menetettiin ja yli 400 000 ihmistä joutui lähtemään evakkoon eri puolille Suomea. Lähdön kiireessä mukaan otettiin vain se mitä pystyttiin. Joku sai mukaan valokuva-albumin, toiselle jäi vain matkalla lämmittänyt viltti.  Mitä sinä ottaisit mukaasi, jos joutuisit pakenemaan sotaa omasta kodistasi?

Näyttelyssä kerrotaan siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä kokemuksia evakkoajasta ja elämästä Savossa sen jälkeen kuvien, esineiden ja tarinoiden kautta. Kuinka karjalaiset juuret näkyvät 2000-luvun arjessa?

Näyttelyn teossa on käytetty osallistavaa työtapaa. Muun muassa Suojärven, Salmin ja Impilahden siirtokarjalaisia ja heidän jälkeläisiään oli mukana suunnittelemassa näyttelyä yhdessä museon henkilökunnan kanssa ja he kertovat näyttelyssä tarinansa.  Kuopion kulttuurihistoriallinen museo tekee myös yhteistyötä huhtikuussa 2017 avautuneen Suojärven museon kanssa. Näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana.

Sydämen kodit on neljäs osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio -näyttelysarjaa. Kaikkien Kuopio -hanke haluaa lisätä ja syventää ymmärrystä siitä, kuinka Kuopioon on tultu aina myös muualta. Niin täällä syntyneet kuin tänne muuttaneet ovat yhdessä tehneet ja parhaillaan tekevät Kuopion sellaiseksi kuin se on. Hankkeen toteutusta on rahoitettu Museoviraston innovatiivisten hankkeiden avustuksella.

 

Tapahtumia näyttelyn aikana:

 

4.11.2017 Teemapäivä Omien juurien lähteillä

klo 12-15

klo 12 Reijo Savola: Karjalaiset juuret internetissä

Esitys PDF

klo 13.30 Pekka Kankkunen: Perhealbumit tiedon lähteenä

Esitys PDF

 

19.5.2018 Impilahti –päivä klo 12-17

Impilahti ja Harlu aiheista ohjelmaa. Päivä järjestetään yhteistyössä Impilahti-Seuran kanssa. Kuopion museon kokoushuone. Tapahtuman ohjelma löytyy täältä. Museon pääsymaksu.

 

 

 


 

Tapahtumat


Eläinvartti: Tyrannosaurus rex - maailman tunnetuin dinosaurus
ti 5.6.2018 klo 13.00

Lyhyt opastus Elämän historia -näyttelyssä.
Museon sisäänpääsymaksu.


Kesäopastukset Elämän historia –näyttelyyn
9.6.–18.8. lauantaisin klo 13

Opastuksen kesto noin 30 minuuttia.
Museon sisäänpääsymaksu.


Retki: Kadonneen aarteen metsästäjät
ke 20.6.2018 klo 17.00


Tapaamispaikka: Ala-Antikkalan parkkipaikka, Puijo

Tervetuloa koko perheen seikkailuretkelle Puijolle. Omat eväät mukaan! Retkelle mahtuu 15 ensin ilmoittautunutta lasta vanhemman seurassa. Ilmoittautumiset 21.5. alkaen: puh. 044 718 1543.

Retki on täynnä. Jonoon otetaan ilmoittautumisia peruutuspaikkojen varalta.


Retki: Laivaretki Keski-Kallavedelle
la 4.8.2018 klo 10.00


Tervetuloa risteilylle kansallisen kaupunkipuiston maisemiin! Takaisin satamaan palaamme klo 16 mennessä.

Risteilyllä kerrotaan Kuopion kansallisen kaupunkipuiston luonnosta, virkistyspalveluista ja historiasta. Maihin noustaan Hietasalon laiturissa. Saaressa voit tutustua saaren upeaan luontoon, muun muassa Kuopiossa harvinaisiin mäntyvaltaisiin lehtoihin, lähteä koko perheen seikkailusafarille tai vaikkapa paistaa makkaraa.

Voit ilmoittautua risteilylle 23.7. alkaen (puh. 017 182 127 kaupungin virka-aikana). Mukaan mahtuu 50 ensin ilmoittautunutta. Risteilystä peritään aikuisilta 10 euron maksu.


Eläinvartti: Sapelihammaskissa, jääkauden huippupeto
ti 14.8.2018 klo 13.00

Lyhyt opastus Elämän historia -näyttelyssä.
Museon sisäänpääsymaksu.


Jani Oravisjärvi: Muinaisten merten trilobiitit
la 18.8.2018 klo 12.00
Kuopion pääkirjasto, Maaherrankatu 12


Trilobiitit kehittyivät jo noin 500 miljoonaa vuotta sitten kambrikaudella, ja niitä ui merissä satoja miljoonia vuosia. Ne olivat ensimmäisiä eläimiä, jotka todella näkivät maailman – niille kehittyivät silmät. Mutta mitä muuta trilobiittien fossiilit kertovat menneestä maailmasta?

Vapaa pääsy


Retki: Saniaisretki Satulanotkoon
ke 22.8.2018 klo 18.00


Tapaamispaikka: Ylä-Antikkalan frisbeegolfkentän parkkipaikka (Antikkalantie), Puijo

Puijon saniaislehdot ihastuttavat! Näyttävimpiä ovat puronvarsien kotkansiivet ja hiirenportaat, mutta lehdoista voi löytää myös saniaismaailman harvinaisuuksia. Retkellä kävellään noin 2 km polkuja pitkin frisbeegolfkentältä Satulanotkoon Puijon hienoimpiin saniaislehtoihin. Retkelle mahtuu 15 ensin ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset 6.8. alkaen: puh. 044 718 1543


Retki: Sieniretki Suonenjoelle
la 1.9.2018 klo 10.00


Tapaamispaikka: Maljalahdenkadun tilausbussilaituri

Lähdetään bussiretkelle sienimetsään! Ota sieniveitsi, kori, säänmukaiset vaatteet ja omat eväät mukaan.

Ilmoittautumiset 13.8. klo 9 alkaen, puh. 044 718 1543. Mukaan mahtuu 50 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Bussiretken hinta 5 € maksetaan käteisellä paikan päällä.


Retki: Kuolonsyöjät – kääpien ja kovakuoriaisten maailma
ti 4.9.2018 klo 18.00


Tapaamispaikka: Puijon tornin parkkipaikka

Lahopuu tarjoaa kodin ja ravintoa monenkirjaville kuolonsyöjille. Värikkäät käävät ja muut lahottajasienet ovat elintärkeitä koko metsän elämälle. Lahopuissa vilistelee myös valtava määrä kovakuoriaisia ja muita lahopuuhyönteisiä.


Retki: Puijo pintaa syvemmältä
ke 5.9.2018 klo 18.00


Tapaamispaikka: Ala-Antikkalan parkkipaikka

Mitä piileekään Puijon pinnan alla? Elollinen ja eloton luonto tulevat tutuiksi tällä Geologian tutkimuskeskuksen kanssa yhteistyössä järjestettävällä retkellä.


Retki: Liito-oravaretki
la 13.10.2018 klo 11


Tapaamispaikka: Päivärannan Citymarketin pohjoisenpuoleinen parkkipaikka

Retkellä ihmetellään Kuopiossa asuvien liito-oravien elämää Kettulanlahden rantametsissä.


Web sisällön esitys Web sisällön esitys


 

 

 

Päättyneet näyttelyt


AJAN KULTAAJAT

Savolaista kulta- ja hopeasepän taitoa
10.11.2017–24.2.2018Kuopion kultaseppien yhdistys järjestää 80. juhlavuotensa sekä Suomen 100. juhlavuoden kunniaksi korunäyttelyn. Esillä on koruja, esineitä ja korutaidetta yhdistyksen historiasta nykypäivään, niin yhdistyksen jäseniltä, yrityksiltä kuin yksityisomistajilta.

Kulttuurivartit

to 30.11. klo 15.30 Hanna Korhonen / Hanna K Design & Jewellery Oy

to 8.2. klo 15.30 Heikki Hartikainen / Saurum Oy

to 22.2. klo 15.30 Eelis Aleksi / Lumoava


Oi maamme luonto

21.9.2017–27.1.2018


Mikä tekee Suomen luonnosta ainutlaatuisen? Metsien, järvien ja soiden mosaiikki, jota täplittävät viljelymaisemat, kylät ja kaupungit? Vai jääkausien muinaiset jäljet – maankohoamisrannikko ja harjut? Kenties eliölajistomme koostumus, yhdistelmä itäisiä, pohjoisia ja eteläisiä aineksia? Tai ehkä omaleimaisuutta tuo jatkuva muutos, alati muuttuva maisema ja neljä vuodenaikaamme?

Näyttely esittelee luontomme rikkautta Itämeren rannikolta havumetsiin, aapasoille ja tunturiylängöille. Matkan varrella tutustutaan erilaisiin eläimiin, kasveihin ja sieniin, jotka kertovat tarinaa omasta Suomestaan. Jotkut lajit ovat saaneet kunnian tulla valituksi kansallis- tai maakuntalajeiksi. Mitä ne kertovat suomalaisista ja suomalaisten luontosuhteesta?

Sata vuotta on mitättömän lyhyt hetki luonnon historiassa. Suomen itsenäisyyden aika on ollut luonnon kannalta kuitenkin suurten muutosten aikaa. Täysin luonnontilaista kolkkaa ei maastamme juuri enää löydy. Ihmisen vaikutus ulottuu kaikkialle, syvimpiin järviin, pohjoisimpien tuntureiden paljakoille ja syrjäisimpiinkin erämaihin. Mitä voimme tehdä, jotta tulevatkin sukupolvet voisivat nauttia Suomen upeasta luonnosta?

(Kuva: Juha Saastamoinen / Vastavalo.fi)

 


Metsiemme tuntematon aarreaitta

Omituisten otusten kerho
4.5.2017—6.1.2018
 Oletko valmis tutkimusmatkalle kohti suurta – tai pientä – tuntematonta? Metsiemme tuntematon aarreaitta –näyttely esittelee mitä omituisimpia metsän otuksia upein valokuvin ja asiantuntijoiden kirjoittamin tekstein. Huumoria näyttelyyn tuovat Seppo Leinosen mainiot sarjakuvat.

Suomalaiset metsät ovat täynnä salaisuuksia. Siksi valtakunnallisessa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmassa (PUTTE) selvitettiin esimerkiksi seitikkien, sammalpunkkien ja maksasammalten monimuotoisuutta. Korkeatasoinen tutkimus tukee luonnon monimuotoisuuden suojelua.

Kuopion museossa pääsee myös itse leikkimään luonnontieteilijää. Miltä mahtaa näyttää kirahvinuoranen, kärsänenätti tai syrjäntympönen? Museossa voi harjoitella lajintunnistusta, ja lopuksi voi ottaa mukaan vinkkejä tutkimusten tekemiseen omassa lähimetsässä. Jokaisella retkellä löytyy varmasti jotain uutta!

Metsiemme tuntematon aarreaitta –näyttely pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen, Ympäristöministeriön, PUTTE-ohjelman ja METSO-ohjelman tuottamaan valokuvanäyttelyyn, jota on täydennetty Kuopion luonnontieteellisen museon asiantuntemuksella.


Kuva Jorma Jämsen / Vastavalo.fi Kuva Esa Ervasti / Vastavalo.fi

 


Kaikkien ruoka

Ruoka on perinteitä. Ruoka on huolenpitoa. Ruoka on yhdessäoloa. Ruoka on elämää.

27.4.–9.9.2017

 

Näyttelyssä tutustutaan muun muassa Suomen kansallisruuaksi valitun ruisleivän leipomiseen sekä irakilaisen fasulian valmistukseen. Pohjois-Savon alueen perinneruokaohjeet täydentyvät näyttelykävijöiden omilla lempiresepteillä. Minkä reseptin sinä olet saanut perinnöksi?

Eri maiden ruokaperinteet yhdistyvät näyttelyssä yhteiseksi tarinaksi ruuasta. Esillä on myös erilaisia päivittäisiä raaka-aineita eri maiden keittiöistä. Miltä mausteet tuoksuvat? Miltä näyttää couscous?

Kaikkien ruoka on kolmas osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio -näyttelysarjaa. Näyttelysarja on osa itsenäisyyden juhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta. Näyttely on osa itsenäisyyden juhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta. Hankkeen toteutusta on rahoitettu Museoviraston innovatiivisten hankkeiden avustuksella.

Pop up näyttely rakentuu työpajoissa, joissa eri kulttuureista tulevat osallistujat kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat näyttelyn yhdessä museon henkilökunnan kanssa. Näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana.

 


 

KALEVALAKORUN 80-VUOTISJUHLANÄYTTELY

Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta

13.5.–26.8.2017

 

Vuosi 2017 on suuri juhlavuosi koko Suomelle. Vuosi on erityinen myös Suomen tunnetuimmalle koruyritykselle Kalevala Koru Oy:lle, joka täyttää samana vuonna 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yritys esittelee Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta -näyttelyn.

Näyttely rakentuu kuuden teeman kautta, jotka avaavat innostavalla tavalla yrityksen toiminnan vuosikymmeniä suomalaisena korutalona sen alkutaipaleelta tulevaisuuden visioihin asti. Teemat esitellään videoiden, valokuvien ja tarinoiden kautta kiinnostavalla ja monipuolisella tavalla. Näyttelykävijä voi virtuaalisen videon kautta solahtaa Kalevala Korun tehtaalle Helsingin Pitäjänmäkeen seuraamaan koruvalmistusta tai päästä kokeilemaan omia sepäntaitojaan kultasepän työpisteessä.

Enemmän kuin korunäyttely, kyseessä on tarina Kalevala Korun roolista suomalaisessa yhteiskunnassa kautta vuosikymmenten.

Sata vuotta – sata kuvaa

14.10.2016 – 6.5.2017

 

Suomalainen maaseutu merkitsee meille yhtä lailla romanttisia mielikuvia, luontoa, raivaajahenkeä, rakennemuutosta kuin modernisoituvia elinkeinoja ja vahvaa yrittäjyyttä. Näyttelyssä valokuvataiteilijoiden ja ammattivalokuvaajien kuvat luovat rikkaan panoraaman suomalaisen maaseudun vaiheisiin ja mielenmaisemiin. Esiin nousevat suomalaisen maaseudun viljavat vainiot, maisemat, metsät, ihmiset, työt, teot ja tunnelmat. Maaseudun Tulevaisuus -lehti juhlii valokuvanäyttelyllä satavuotista historiaansa.

 


Metsän mestarikokki

Masterchef of the Forest
11.1.—15.4.2017
 

 

Luonnontieteellisen museon eläimellisen humoristisessa talvinäyttelyssä kilpaillaan tänä vuonna Metsän mestarikokin arvonimestä! Osallistujat valmistavat tiukalle tuomaristolle herkullista gourmet-ruokaa omasta talviravinnostaan. Voittaako piskuinen Keke Kärppä kilpailun kuuluisalla Nyhtömyyrä-ateriallaan? Entä miten pärjää Tiina Tilhen perinteinen pihlajanmarjalikööri?

UUTUUS! Metsän mestarikokki –näyttelyssä voi kuunnella audio-opastuslaitteiston avulla kilpailijoiden haastatteluja! Omatoiminen ääniopastuskierros on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Kuopion taidelukio LUMIT:in ilmaisutaidon ryhmän kanssa. Ääniopastuslaitteiston käyttäminen sisältyy museon pääsymaksuun, ja kuulokkeita voi käyttää myös kuulolaitteen kanssa.

 


 

TOIVERETKI

9.2.-1.4.2017

 

Tee retki hyvää tekevien tarinoiden maailmaan! Näyttelyssä pääsee kuuntelemaan aavikon ääniä, tunnustelemaan aarrearkun luonnonmateriaaleja, tutkimaan peilikäytävällä tunteita ja tarinoimaan itämaisella matolla! Näyttely korostaa kulttuurien toisiaan rikastuttavaa vaikutusta, oman äidinkielen ja ilmaisun merkitystä sekä tunteiden tunnistamisen, uuden oppimisen ja hyvää tekevien tarinoiden tärkeyttä. Näyttelyssä on ajateltu lapsia ja lapsiperheitä, mutta se sopii myös aikuisille.

Näyttelyn sisältö on neljällä kielellä; arabiaksi, persiaksi, kurdiksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Toiveretki näyttelyyn kuuluu pedagoginen opas. Oppaaseen sisältyy sanataidetehtäviä ja työpajaehdotuksia. Tehtävissä on pyritty
huomioimaan eri ikäryhmät/luokka-asteet.

Tehtäviin >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näyttely on saanut tukea Vantaan lastenkulttuurikeskukselta ja Taiteen Keskustoimikunnalta.

 

8.3.—1.12.2016

 

 


Kaikkien Kuopio – Huivit pop up

Huivien tarinoita – eri kulttuureista, käyttäjiensä kertomina
1.11.2016-4.2.2017

 

OSALLISTAVA HUIVIT POP UP: Huivien tarinoita – eri kulttuureista, käyttäjiensä kertomina

Näyttelyssä käytetään uudenlaista osallistavaa työtapaa, jossa eri kulttuureista tulevat naiset kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat Huivit Pop up -näyttelyntyöpajatoimintana. Näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana. Mukana ovat myös suomalaiset huivien käyttöperinteet ja esillä on museon huiveja. Näyttelyn aikana järjestetään yleisölle työpajoja, joissa pääsee mm. kysymään huivin käytöstä musliminaisilta, voi itse kokeilla erilaisia huiveja tai opetella erilaisia sidontamalleja. Huivit Pop up on ensimmäinen osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio – Koti Kuopiossa -näyttelysarjaa.

Kuva: KUHMU / Heta Pekkarinen

Kaikkien Kuopio - Koti Kuopiossa

Kaikkien Kuopio -hanke haluaa lisätä ja syventää ymmärrystä siitä, kuinka Kuopioon on tultu aina muualta. Niin täällä syntyneet kuin tänne muuttaneet ovat yhdessä tehneet ja parhaillaan tekevät Kuopion sellaiseksi kuin se on. Lisäksi museo haluaa olla mukana kotouttamisessa ja keskustelussa maahanmuutosta sekä tarjota niille tilaa ja työkaluja.

Kaikkien Kuopio –hanke koostuu kolmesta osa-alueesta: nykydokumentoinnista eli haastatteluista, näyttelyiden toteutuksesta sekä perinteentallennusmallin suunnittelusta. Näillä keinoilla annetaan tulijoille ääni. Miten yhteisöön tulo onnistuu? Onnistuuko kotoutuminen?

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo etsii erityisesti haastateltavia monikulttuurisista kuopiolaisista. Miten sinusta tuli kuopiolainen? Muutitko tänne rakkauden, opintojen, työn, turvapaikan tai jonkin muun syyn takia? Millaista elämä täällä on nyt? Millaista elämäsi oli ennen tänne muuttoa? Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi? Mikä on sinun tarinasi? Kerro meille.

 

Hankkeen toteutusta on rahoitettu Museoviraston innovatiivisten hankkeiden avustuksella.

 

 

YHDESSÄ – Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion museon yhteinen päivä pe 18.5. pääkirjastolla

Kansainvälisenä museopäivänä 18.5. klo 10–16 Kuopion museon MuseoLab vierailee pääkirjastolla. Päivän aikana pääkirjaston luentosalissa esitellään ja ideoidaan museon ja kirjaston yhteistä toimintaa. Tapahtumassa mukana lukukoira Sylvi, elämykselliset aineistot ja paljon kuvia ja tietoa vanhasta Kuopiosta. Kirjaston ja museon yhteiseen toimintaan liittyvä ideointi jatkuu myös MuseoLab-tilassa Kuopion museossa, jonne vapaa pääsy koko päivän!

 


Päättyneet tapahtumat


Retki: Vaellus elämän historiaan
la 26.5.2018 klo 10-13


Tapaamispaikka: Pölhönsaaren parkkipaikka Saaristokadulla (bussit 5, 6 ja 23) Retki päättyy Kuopion museolle.

Retkellä kävellään viiden kilometrin eli 500 miljoonan vuoden mittainen matka elämän historiaan. Tutustumme muinaisten merten asukkaisiin, nousemme ja seuraamme dinosaurusten nousua ja tuhoa. Retkellä ymmärrämme, miten lyhyen aikaa ihminen on ollut maapallolla, ja miten valtavan muutoksen olemme saaneet aikaan.

Lisätietoja: p. 044 718 1543


Impilahti –päivä
la 19.5.2018 klo 12–17
Kuopion museon kokoushuone


Impilahti ja Harlu aiheista ohjelmaa. Päivä järjestetään yhteistyössä Impilahti-Seuran kanssa.

Tapahtuman ohjelma löytyy täältä.

Sisältyy pääsymaksuun


Kulttuurivartti: Taiteilija Reetta Tiainen tavattavissa
to 17.5 klo 15.30
Kuopion museon 4. kerros

 

Sisältyy pääsymaksuun


Retki: Kevätretki Särkiniemeen
ke 16.5.2018 klo 18.00


Tapaamispaikka: Asukastupa Katiska, Rimpitie 2

Kevät on tullut! Särkiniemen rannoilla tarkkailemme lintuja ja ihastelemme vehreää kevättä. Kenties pääsemme maistelemaan hieman villivihanneksiakin!


Mikko Haaramo: Dinosaurukset ajan virrassa
la 5.5.2018 klo 12.00
Kuopion pääkirjasto, Maaherrankatu 12

 


Dinosaurukset, rakastetuimmat muinaishirviöt, kiehtovat ihmisten mieltä. Ne olivat hallitsevia maaeläiminä noin 165 miljoonan vuoden ajan. Dinosaurusten tarina alkoi vaatimattomasti triaskaudella, huipentui jurakauden ja liitukauden jättiläisiin ja päättyi historian tunnetuimmassa joukkotuhossa.

 

Vapaa pääsy


Kimmo Ohtonen: Metsäkansa
pe 27.4.2018 klo 15.00
Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kampus, Snellmania SN201


Toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonen vie kuulijat matkalle suomalaiseen metsään. Millainen rooli ihmisellä on luonnon suurimpana muokkaajana?

Vapaa pääsy


Erkki Kinnunen: Kuopio itsenäistymisen aikaan
ke 21.3.2018 klo 17.00

Kuopion korttelimuseon Toivon ja sekasorron aika - Kuopio itsenäisyyden alkuvuosina -näyttelyyn liittyvä luento.


Opastus Elämän historia -näyttelyyn
ke 7.3.2018 klo 11.00

Puolen tunnin mittaisella aikamatkalla tutkitaan muinaisten merten elämää, seurataan dinosaurusten nousua ja tuhoa ja tutustutaan suurten sukupuuttoaaltojen voittajiin ja häviäjiin.
Museon sisäänpääsymaksu.


Hannu Takala: Suomalaisten Karjalaan jäänyt omaisuus
ke 14.3.2018 klo 18.30

Talvisodan päättyessä luovutettuun Karjalaan jäi valtaosa evakkoon lähteneiden suomalaisten omaisuudesta. Lahden museoiden tutkimuspäällikkö ja Turun yliopiston arkeologian dosentti Hannu Takalan uusi tutkimus selvittää esineiden kohtaloa. Luento järjestetään yhteistyössä Kuopion Isänmaallisen Seuran kanssa.


Kulttuurivartti: Eelis Aleksi / Lumoava
to 22.2.2018 klo 15.30

Museon sisäänpääsymaksu.


Kulttuurivartti: Heikki Hartikainen / Saurum Oy
to 8.2.2018 klo 15.30

Museon sisäänpääsymaksu.

 


Talvinen lyhtykävely
to 25.1.2018 klo 17
Lähtöpaikka: Kylpylähotelli Rauhalahden parkkipaikka (Katiskaniementie 8)


Tervetuloa talviselle kävelyretkelle lyhtyjen valossa!

Pidämme tauon nuotiopaikalla, jossa on tarjolla lämmintä mehua. Omat eväät mukaan.

Retken järjestävät Kuopion luonnontieteellinen museo ja SAKKY:n luonto-ohjaajaopiskelijat.

Lisätietoja: Mari Wikholm, puh. 044 718 1543


 

Taidevartti: Matti Karppasen maalauksia Kuopion museossa
ke 20.12. klo 14

Vartilla tutustutaan taiteilija Matti Karppasen (1873–1953) erikoislaatuiseen persoonaan, hänen yhteyksiinsä Kuopion luonnontieteelliseen museoon ja perehdytään hänen maalaamiinsa dioraamojen taustamaisemiin. Dioraama on erityisesti luonnontieteellisissä museoissa käytetty asetelma, jossa taustamaiseman eteen on sommiteltu luontoa imitoiva tilanne. Karppanen maalasi Kuopion luonnontieteelliselle museolle dioraamamaisemia 1900-luvun alussa ja niitä on nähtävänä Kuopion museon Oi maamme luonto -näyttelyssä.  

Museon pääsymaksu

 


Savutuvan joulu lapsille ja lapsenmielisille
ti 12.–pe 15.12. klo 9:15 ja 10
la 16.12. klo 10:15

Draamaopastuksen kautta tutustutaan menneisiin savolaisiin joulunviettotapoihin lapsen näkökulmasta. Osallistumismaksu opastukselle 4 € / hlö (ei sisällä museon pääsymaksuja), kesto noin 30 min. Varaathan paikkasi ennakkoon! 

Tiedustelut ja varaukset:
p. (017) 182 603, kuopionmuseo@kuopio.fi

 


Itsenäisyyspäivän etkot
5.12.2017

Kuopion kaupungin museoissa ja pääkirjastossa tapahtumia lapsiperheille, vapaa pääsy!

Lataa ohjelma (jpg) >>

 


 

Kulttuurivartti: Hanna Korhonen / Hanna K Design & Jewellery Oy
to 30.11.2017 klo 15:30


Museon pääsymaksu.


Kulttuurivartti: Kuopion ortodoksisen kirkon vaiheita - rukoushuoneesta katedraaliksi.
to 16.11.2017 klo 15:30


Kirkkorakennuksen historiaa kuvin kerrottuna. Kuopion museon kokoussalissa. Museon pääsymaksu.

Teemapäivä Kuka olen? Sukututkimusta verkossa ja arkistossa Lauantaina 4.11.2017 klo 12-15

klo 12 Reijo Savola: Karjalaiset juuret internetissä

klo 13.30 Pekka Kankkunen: Perhealbumit tiedon lähteenä

Kuopion museon kokoushuone. Museon pääsymaksu.

 


Kulttuurivartti: Kuopion ortodoksisen kirkon vaiheita - rukoushuoneesta katedraaliksi.
to 2.11.2017 klo 15:30


Kirkkorakennuksen historiaa kuvin kerrottuna. Kuopion museon kokoussalissa. Museon pääsymaksu.


Kulttuurivartti: Retkellä Pohjois-Savossa.
to 14.9.2017 klo 15.30


Ihmisen ihmeellisiä jälkiä -näyttelyyn liittyvä opastus.

 


Luento: Maistuvan terveelliset ruokasienet
ke 30.8. klo 18.00
Kuopion museon kokoushuone (Kauppakatu 23, sisäpiha)


Luontomme villisienet ovat vähäkalorista ja kuitupitoista luomuruokaa. Myös sienten maukkaus ja sienestämisen ilo kannustaa käyttämään niitä terveellisen ruokavalion osana.
Voit ottaa luennolle myös omia sieninäytteitäsi tunnistettavaksi.
Luennoitsijana keruutuotetarkastaja Kirsti Eskelinen.

 

Vapaa pääsy

 


Retki: Juhli luontoa Puijolla
la 26.8. klo 10-15.30


Päivä aloitetaan lipunnostolla Puijon laella klo 10.00. Kuopion Nuorisokuoro kajauttaa samaan aikaan laulutervehdyksensä Suomen luonnolle.

Puijon laella on klo 10–13 erilaisia tapahtumia, jotka aloitetaan Puijon Majan edestä.
  • Sieninäyttely ja sienineuvontaa Puijon Majan terassilla
  • Saniaisretki Satulanotkoon klo 10.15
  • Koko perheen ötökkäretki klo 10.30
  • Puijo taiteessa –kierros lakialueella klo 11.00
  • Puijon monimuotoinen luonto –kävely klo 11.00
  • Erilaisia koko perheen aktiviteetteja

Puolilta päivin Puijo raikaa yhteislaulusta, joka aloitetaan klo 12 Puijon Majan vieressä olevalla aukiolla. Laulua ohjaa Jaana Turunen Laulukoulu Maestrasta. Laulutuokio kestää noin 45 minuuttia.

Yhteislaulun jälkeen klo 13 lähdetään kävelemään Puijon selännettä pitkin kohti Puijonsarven laavua. Laavulla voi syödä omia eväitä ja paistaa makkaraa.

Makkaranpaistoa siivittävät klo 14 alkaen yhteiset nuotiolaulut Pertti Miettisen kitaran säestyksellä.

Puijon tornista avautuvia kansallismaisemia voivat kaikki ihailla koko päivän ajan lastenlipun hinnalla (3€). Tornin kahvio on avoinna ja kahvia on myynnissä myös tornin alakerrassa.

Keskustasta Puijolle pääsee bussilla, joka lähtee Maljalahdenkadun tilausajolaiturista klo 9:30, 10:30, 11:30 ja 12:30.
Puijolta keskustaan bussi lähtee klo 9:45, 10:45, 12:00 ja 13:00. Laavulta on yhteiskuljetus paikallisbussilla.
Kaikki kyydit ovat maksuttomia.

Retki on osa Juhli Suomen luontoa -kokonaisuutta. Päivien tarkemmat ohjelmat löytyvät osoitteesta www.luonnonpaivat.fi

Järjestäjät:
Kuopion kaupunki/alueelliset ympäristönsuojelupalvelut ja luonnontieteellinen museo

Yhteistyökumppanit:
Puijon Huippu Oy
Laulukoulu Maestra
Puijon Nuorisokuoro
Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys
Savon ammatti- ja aikuisopisto

 


pe 25.8 Kuopio juhlii klo 12—21 vapaa pääsy.


Kuopion museossa päivän aikana useita kulttuurivartteja: klo 14 opastus Kaikkien ruoka -näyttelyyn klo 15 Uusi Kuopion museo. Tutustutaan arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen suunnitelmaan. klo 16 Matkalle Pohjois-Savoon. Kohde-esittely. klo 17 Uusi Kuopion museo. Tutustutaan arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen suunnitelmaan. klo 18 opastus Kaikkien ruoka -näyttelyyn klo 19 Matkalle Pohjois-Savoon. Kohde-esittely.

Laivaretki Iivarinsaloon
la 19.8. klo 10.00-16.00


Elokuussa seilataan Iivarinsaloon. Saaressa voit onkia, paistaa makkaraa, osallistua ötökkäsafarille ja kasviretkelle, tutustua esihistoriallisiin asuinpaikkoihin, tarkkailla lintuja tai lähteä koko perheen seikkailuretkelle. Tarkempi ohjelma jaetaan laivalla. Takaisin palataan klo 16. Risteilylle voit ilmoittautua 9.6.2017 klo 9 alkaen (puh. 044 718 1543). Mukaan mahtuu 75 ensin ilmoittautunutta.
RETKI ON TÄYNNÄ.

 


Miekkakierros
to 6. ja 13.7. klo 15.30


Oletko koskaan miettinyt millaiset säiläkirjoitukset koristivat viikinkimiekkoja, mitä kaksintaistelussa oikeasti tapahtui tai mitä miekkoja hakkapeliitat kantoivat kupeellaan? Nyt ei tarvitse enää pohtia!

Miekka-aiheisilla opastuksilla käydään läpi miekkojen historiaa aina pronssikaudesta nykypäivään tutustumalla Kuopion museon miekkoihin ja näköiskappaleisiin. Lämpimästi tervetuloa!

 


Lasten luontokuvakurssi
ke 21.6. klo 11.00-13.00 Kuopion korttelimuseossa


Kokoonnumme klo 11.00 Kuopion korttelimuseon pihalla. Kurssilla opetellaan sommittelua, lähi- ja maisemakuvien ottamista sekä valon hallintaa. Oma digipokkari tai kännykkäkamera mukaan. Sateen sattuessa kurssi pidetään Korttelimuseon sisätiloissa, jolloin teemana on aikamatka menneisyyteen.
Ilmoittautumiset ja lisätietoja: puh. 017 182 603. Kurssille mahtuu 15 ensin ilmoittautunutta lasta. Ikäsuositus 8-11 vuotta.

 


Retki: Rakastu kesäyöhön
la 17.6. klo 18.00-23.00 Pilpassa


Ohjelmassa on muun muassa luonnonkukkien esittelyä, metsäjoogaa sekä yöttömän yön lintu- ja lepakkoretket. Rantasauna on lämmin klo 23 saakka, yhteissaunaan tarvitaan pyyhe tai uimapuku. Nuotion ääressä voit tunnelmoida vaikka aamuun saakka. Voit myös yöpyä alueella omassa teltassasi. Ilta aloitetaan luonnonkukkapäivän retkellä, jolle lähdetään ryhmäpuutarhan parkkipaikalta klo 18.

Retki on osa Juhli Suomen luontoa -kokonaisuutta. Suomen luontoa juhlitaan kesän aikana kolmena päivänä yhdessä Puijon Ladun ja Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen kanssa. Päivien tarkemmat ohjelmat löytyvät osoitteesta www.luonnonpaivat.fi

 


Retki: Geologiaretki Valkeisenlammelle
ti 13.6. klo 18.00


Kesäkuussa perehdytään eri geologisten aikakausien kiviin sekä kiven käyttöön rakentamisessa. Lähtö on klo 18 Kuopion kaupunginteatterilta (Niiralankatu 2). Osallistujille tarjotaan kahvit Lounas-Salongissa. Retki järjestetään yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen kanssa. Lisätietoja: puh. 029 503 3005

 


Mari Kotkan luento: "Kuuttaresta älykoruihin - Tarinoita Kalevala Korun historiasta ja nykypäivästä"
ti 6.6. klo 16.30


Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta. Kalevala Korun juhlanäyttelyyn liittyvä yleisöluento.
Luennon jälkeen yleisöllä on mahdollisuus tunnistuttaa Kalevala korujaan.

 


Retki: Keppihevosella Puijonsarveen
ke 31.5. klo 18.00-19.30


Tervetuloa koko perheen keppihevosretkelle Puijonsarveen! Tapaamispaikka on Aaro Jalkasen patsas Puijonsarventien varrella. Patsaan kohdalla on pieni parkkipaikka, mutta lähelle pääsee myös busseilla 21 ja 20. Puijonsarven laavulla voit paistaa makkaraa ja syödä omia eväitä. Retki kestää noin 1,5 tuntia. Lisätietoja: puh. 044 718 1543

 


Kulttuurivartti: Retkellä Pohjois-Savossa
to 25.5. klo 15.30

Sisältyy museon pääsymaksuun.

 


Retki: Villiinny keväästä
la 20.5. klo 14.00-20.00 Pilpassa


Koko perheen ulkoilupäivässä Pilpassa voit muun muassa tutustua alueen luontoon, luonnon hyvinvointivaikutuksiin ja polkupyörän keväthuoltoon. Lapsille on järjestetty omaa puuhailua. Tarjolla on myös nuotiokahvia ja pientä purtavaa. Rantasauna lämpiää klo 15 alkaen, yhteissaunaan tarvitaan pyyhe tai uimapuku. Pyöräilijöille on yhteislähtö Siskotytön patsaalta klo 14.


Retki on osa Juhli Suomen luontoa -kokonaisuutta. Suomen luontoa juhlitaan kesän aikana kolmena päivänä yhdessä Puijon Ladun ja Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen kanssa. Päivien tarkemmat ohjelmat löytyvät osoitteesta www.luonnonpaivat.fi

 


Luento: Tarja Lappalainen: "Rakkautta, riitoja ja kirjoittamisen paloa – Elisabet Järnefeltin ja Minna Canthin kirjalliset salongit".
to 27.4.2017 klo 17.30

Luento liittyy Korttelimuseossa 7.4. avautuvaan Vapaus, rakkaus, tasa-arvo –näyttelyyn.


Hiihtoloma Kuopion museossa 7.-11.3.2017


Bon appetit! -omatoimikierroksella pääset vierailemaan erilaisten ruokapöytien äärellä. Mitä kivikautisessa keittiössä on tarjolla tänään? Millaisia gourmet-aterioita Metsän mestarikokit ovat valmistaneet? Kaikki kierrokselle osallistuneet voivat osallistua Museon herkkupussien arvontaan!
   

Silitettävät karhunpennut Ben ja Min - henkikökohtaisesti tavattavissa!  

 


Kalevalan päivän kulttuurivartti
ti 28.2.2017 klo 15.30

Muinaispukuun pukeutunut Hellä kertoo Haminalahdesta löytyneistä viikinkiaikaisista koruista. Musiikista vastaa Kuopion Kalevalaisten Kantelettaret.

Sisältyy museon pääsymaksuun.


Kulttuurivartti: Mitä museo tallentaa
to 12.1.2017 klo 15.30

Sisältyy museon pääsymaksuun.


Tonttusuunnistus
29.11.2016-7.1.2017


Kuopion museoon on piiloutunut koko joukko tonttuja! Punalakkisten joulupukin apulaisten lisäksi museossa seikkailee kotitonttuja ja monia muita vanhan kansanperinteen satuhahmoja.

Koko perhe voi osallistua hauskaan Tonttusuunnistukseen! Suunnistusohjeita saa museon asiakaspalvelusta.


Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

KUHMUn Flickr tili Kuopion luonnontieteellinen museo Twitterissa