Web sisällön esitys Web sisällön esitys


Näyttely- ja tapahtumakalenteri 2017


 

 

 

    Ajankohtaista

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Näyttelyt


Kaikkien ruoka

27.4.–9.9.2017

 

Ruoka on perinteitä. Ruoka on huolenpitoa. Ruoka on yhdessäoloa. Ruoka on elämää.

Päivittäinen ruoka eri puolilla maailmaa koostuu niistä raaka-aineista mitä alueella on mahdollista kasvattaa. Näyttelyssä esitellään erilaisia päivittäisiä raaka-aineita eri maiden keittiöistä. Miltä mausteet tuoksuvat? Miltä näyttää couscous?

Näyttelyssä tutustutaan muun muassa Suomen kansallisruuaksi valitun ruisleivän leipomiseen sekä irakilaisen fasolian valmistukseen. Pohjois-Savon alueen perinneruokaohjeet täydentyvät näyttelykävijöiden omilla lempiresepteillä. Minkä reseptin sinä olet saanut perinnöksi?

Kaikkien ruoka on kolmas osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio -näyttelysarjaa. Näyttelysarja on osa itsenäisyyden juhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta. Näyttely on osa itsenäisyyden juhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta. Hankkeen toteutusta on rahoitettu Museoviraston innovatiivisten hankkeiden avustuksella.

Pop up näyttely rakentuu työpajoissa, joissa eri kulttuureista tulevat osallistujat kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat näyttelyn yhdessä museon henkilökunnan kanssa. Näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana.

Tule mukaan kanssamme suunnittelemaan ja rakentamaan Kaikkien Ruoka näyttelyä!

 


Metsiemme tuntematon aarreaitta

Omituisten otusten kerho
4.5.2017—6.1.2018
 Oletko valmis tutkimusmatkalle kohti suurta – tai pientä – tuntematonta? Metsiemme tuntematon aarreaitta –näyttely esittelee mitä omituisimpia metsän otuksia upein valokuvin ja asiantuntijoiden kirjoittamin tekstein. Huumoria näyttelyyn tuovat Seppo Leinosen mainiot sarjakuvat.

Suomalaiset metsät ovat täynnä salaisuuksia. Siksi valtakunnallisessa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmassa (PUTTE) selvitettiin esimerkiksi seitikkien, sammalpunkkien ja maksasammalten monimuotoisuutta. Korkeatasoinen tutkimus tukee luonnon monimuotoisuuden suojelua.

Kuopion museossa pääsee myös itse leikkimään luonnontieteilijää. Miltä mahtaa näyttää kirahvinuoranen, kärsänenätti tai syrjäntympönen? Museossa voi harjoitella lajintunnistusta, ja lopuksi voi ottaa mukaan vinkkejä tutkimusten tekemiseen omassa lähimetsässä. Jokaisella retkellä löytyy varmasti jotain uutta!

Metsiemme tuntematon aarreaitta –näyttely pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen, Ympäristöministeriön, PUTTE-ohjelman ja METSO-ohjelman tuottamaan valokuvanäyttelyyn, jota on täydennetty Kuopion luonnontieteellisen museon asiantuntemuksella.


Kuva Jorma Jämsen / Vastavalo.fi Kuva Esa Ervasti / Vastavalo.fi

 


Sata vuotta – sata kuvaa

14.10.2016–6.5.2017

 

Suomalainen maaseutu merkitsee meille yhtä lailla romanttisia mielikuvia, luontoa, raivaajahenkeä, rakennemuutosta kuin modernisoituvia elinkeinoja ja vahvaa yrittäjyyttä. Näyttelyssä valokuvataiteilijoiden ja ammattivalokuvaajien kuvat luovat rikkaan panoraaman suomalaisen maaseudun vaiheisiin ja mielenmaisemiin. Esiin nousevat suomalaisen maaseudun viljavat vainiot, maisemat, metsät, ihmiset, työt, teot ja tunnelmat. Maaseudun Tulevaisuus -lehti juhlii valokuvanäyttelyllä satavuotista historiaansa.

 


IHMISEN IHMEELLISIÄ JÄLKIÄ – RETKELLÄ POHJOIS-SAVOSSA

Kulttuurihistoriallinen matkaopas
27.10.2016 alkaen
 


Pyöräytä näyttelyn alussa onnenpyörää ja katso minne tiesi johtaa! Matkakohteita on esihistorialliselta ajalta aina 1900-luvulle. Voit reissata näyttelyssä ja ottaa tiedot mukaasi ja käydä paikan päällä. Matkan varrella pääset myös kokeilemaan taitojasi kivisillan rakentajana.

Näyttely on museon 4. kerroksessa. Pääkohteita siinä on 11, minkä lisäksi vinkataan lyhyesti myös muita samantyyppisiä kohteita maakunnassa.

 

 


Meidän museo

Esillä pieni osa museon kokoelmasta. Tiesitkö, että museon esinekokoelmassa on noin 70 000 esinettä? Näyttelyissä museovieraille esillä olevat esineet ja kuvat ovatkin vain jäävuoren huippu. Kokoelmaan on tallennettu erityyppisiin aihealueisiin liittyvää esineistöä kuten leluja, käsityöläisten tuotteita ja kodin esineistöä. Myös aivan uusia esineitä otetaan kokoelmaan.

 


 


KALEVALAKORUN 80-VUOTISJUHLANÄYTTELY

Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta

13.5.–26.8.2017

 

Vuosi 2017 on suuri juhlavuosi koko Suomelle. Vuosi on erityinen myös Suomen tunnetuimmalle koruyritykselle Kalevala Koru Oy:lle, joka täyttää samana vuonna 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yritys esittelee Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta -näyttelyn.

Näyttely rakentuu kuuden teeman kautta, jotka avaavat innostavalla tavalla yrityksen toiminnan vuosikymmeniä suomalaisena korutalona sen alkutaipaleelta tulevaisuuden visioihin asti. Teemat esitellään videoiden, valokuvien ja tarinoiden kautta kiinnostavalla ja monipuolisella tavalla. Näyttelykävijä voi virtuaalisen videon kautta solahtaa Kalevala Korun tehtaalle Helsingin Pitäjänmäkeen seuraamaan koruvalmistusta tai päästä kokeilemaan omia sepäntaitojaan kultasepän työpisteessä.

Enemmän kuin korunäyttely, kyseessä on tarina Kalevala Korun roolista suomalaisessa yhteiskunnassa kautta vuosikymmenten.

 


Tapahtumat


Luento: Tarja Lappalainen: "Rakkautta, riitoja ja kirjoittamisen paloa – Elisabet Järnefeltin ja Minna Canthin kirjalliset salongit".
to 27.4.2017 klo 17.30

Luento liittyy Korttelimuseossa 7.4. avautuvaan Vapaus, rakkaus, tasa-arvo –näyttelyyn.


Kulttuurivartti: Retkellä Pohjois-Savossa
to 25.5.2017 klo 15.30

Sisältyy museon pääsymaksuun.


Web sisällön esitys Web sisällön esitys


 

 

Päättyneet näyttelyt


Metsän mestarikokki

Masterchef of the Forest
11.1.—15.4.2017
 

 

Luonnontieteellisen museon eläimellisen humoristisessa talvinäyttelyssä kilpaillaan tänä vuonna Metsän mestarikokin arvonimestä! Osallistujat valmistavat tiukalle tuomaristolle herkullista gourmet-ruokaa omasta talviravinnostaan. Voittaako piskuinen Keke Kärppä kilpailun kuuluisalla Nyhtömyyrä-ateriallaan? Entä miten pärjää Tiina Tilhen perinteinen pihlajanmarjalikööri?

UUTUUS! Metsän mestarikokki –näyttelyssä voi kuunnella audio-opastuslaitteiston avulla kilpailijoiden haastatteluja! Omatoiminen ääniopastuskierros on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Kuopion taidelukio LUMIT:in ilmaisutaidon ryhmän kanssa. Ääniopastuslaitteiston käyttäminen sisältyy museon pääsymaksuun, ja kuulokkeita voi käyttää myös kuulolaitteen kanssa.

 


 

TOIVERETKI

9.2.-1.4.2017

 

Tee retki hyvää tekevien tarinoiden maailmaan! Näyttelyssä pääsee kuuntelemaan aavikon ääniä, tunnustelemaan aarrearkun luonnonmateriaaleja, tutkimaan peilikäytävällä tunteita ja tarinoimaan itämaisella matolla! Näyttely korostaa kulttuurien toisiaan rikastuttavaa vaikutusta, oman äidinkielen ja ilmaisun merkitystä sekä tunteiden tunnistamisen, uuden oppimisen ja hyvää tekevien tarinoiden tärkeyttä. Näyttelyssä on ajateltu lapsia ja lapsiperheitä, mutta se sopii myös aikuisille.

Näyttelyn sisältö on neljällä kielellä; arabiaksi, persiaksi, kurdiksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Toiveretki näyttelyyn kuuluu pedagoginen opas. Oppaaseen sisältyy sanataidetehtäviä ja työpajaehdotuksia. Tehtävissä on pyritty
huomioimaan eri ikäryhmät/luokka-asteet.

Tehtäviin >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näyttely on saanut tukea Vantaan lastenkulttuurikeskukselta ja Taiteen Keskustoimikunnalta.

 

8.3.—1.12.2016

 

 


Kaikkien Kuopio – Huivit pop up

Huivien tarinoita – eri kulttuureista, käyttäjiensä kertomina
1.11.2016-4.2.2017

 

OSALLISTAVA HUIVIT POP UP: Huivien tarinoita – eri kulttuureista, käyttäjiensä kertomina

Näyttelyssä käytetään uudenlaista osallistavaa työtapaa, jossa eri kulttuureista tulevat naiset kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat Huivit Pop up -näyttelyntyöpajatoimintana. Näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana. Mukana ovat myös suomalaiset huivien käyttöperinteet ja esillä on museon huiveja. Näyttelyn aikana järjestetään yleisölle työpajoja, joissa pääsee mm. kysymään huivin käytöstä musliminaisilta, voi itse kokeilla erilaisia huiveja tai opetella erilaisia sidontamalleja. Huivit Pop up on ensimmäinen osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio – Koti Kuopiossa -näyttelysarjaa.

Kuva: KUHMU / Heta Pekkarinen

Kaikkien Kuopio - Koti Kuopiossa

Kaikkien Kuopio -hanke haluaa lisätä ja syventää ymmärrystä siitä, kuinka Kuopioon on tultu aina muualta. Niin täällä syntyneet kuin tänne muuttaneet ovat yhdessä tehneet ja parhaillaan tekevät Kuopion sellaiseksi kuin se on. Lisäksi museo haluaa olla mukana kotouttamisessa ja keskustelussa maahanmuutosta sekä tarjota niille tilaa ja työkaluja.

Kaikkien Kuopio –hanke koostuu kolmesta osa-alueesta: nykydokumentoinnista eli haastatteluista, näyttelyiden toteutuksesta sekä perinteentallennusmallin suunnittelusta. Näillä keinoilla annetaan tulijoille ääni. Miten yhteisöön tulo onnistuu? Onnistuuko kotoutuminen?

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo etsii erityisesti haastateltavia monikulttuurisista kuopiolaisista. Miten sinusta tuli kuopiolainen? Muutitko tänne rakkauden, opintojen, työn, turvapaikan tai jonkin muun syyn takia? Millaista elämä täällä on nyt? Millaista elämäsi oli ennen tänne muuttoa? Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi? Mikä on sinun tarinasi? Kerro meille.

 

Hankkeen toteutusta on rahoitettu Museoviraston innovatiivisten hankkeiden avustuksella.

 

 

 


Päättyneet tapahtumat


Hiihtoloma Kuopion museossa 7.-11.3.2017


Bon appetit! -omatoimikierroksella pääset vierailemaan erilaisten ruokapöytien äärellä. Mitä kivikautisessa keittiössä on tarjolla tänään? Millaisia gourmet-aterioita Metsän mestarikokit ovat valmistaneet? Kaikki kierrokselle osallistuneet voivat osallistua Museon herkkupussien arvontaan!
   

Silitettävät karhunpennut Ben ja Min - henkikökohtaisesti tavattavissa!  

 


Kalevalan päivän kulttuurivartti
ti 28.2.2017 klo 15.30

Muinaispukuun pukeutunut Hellä kertoo Haminalahdesta löytyneistä viikinkiaikaisista koruista. Musiikista vastaa Kuopion Kalevalaisten Kantelettaret.

Sisältyy museon pääsymaksuun.


Kulttuurivartti: Mitä museo tallentaa
to 12.1.2017 klo 15.30

Sisältyy museon pääsymaksuun.


Tonttusuunnistus
29.11.2016-7.1.2017


Kuopion museoon on piiloutunut koko joukko tonttuja! Punalakkisten joulupukin apulaisten lisäksi museossa seikkailee kotitonttuja ja monia muita vanhan kansanperinteen satuhahmoja.

Koko perhe voi osallistua hauskaan Tonttusuunnistukseen! Suunnistusohjeita saa museon asiakaspalvelusta.


Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

KUHMUn Flickr tili Kuopion luonnontieteellinen museo Twitterissa