Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Kuikka, veden lintu

Mauri Leivon valokuvia 20.1.—9.5.2015

kuikka

Kuikka, veden lintu –valokuvanäyttelyn kuvat on otettu pienillä metsäjärvillä, missä järveä ympäröivät tuuheat havumetsät langettavat hämäräänsä vedenpintaan. Joitakin kuvia on myös laajoilta selkävesiltä, joilla kuikat saavat uiskennella yltäkylläisessä taivaallisessa valossa.

Mauri Leivon valokuvat ovat visuaalisesti väkeviä, värimaailman ja yksityiskohtien suhteen pelkistettyjä, sisällöltään usein vain viitteellisiä. Kuvissa on maalauksellisuutta, runollisuutta ja arvoituksellisuutta. Siten ne eroavat ilmaisultaan perinteisistä, dokumentaarisuuteen pyrkivistä luontokuvista.

Vesi on olennainen tekijä näyttelyn kuvissa. Vesi rakentaa alati muuntelevat kehykset kuikalle uida, sukeltaa, ruokailla, levätä. Vesi elää joka hetki ja tekee jokaisesta kuvasta ainutlaatuisen, hetkeen sidotun, toistumattoman. Kuikalle vesi on kaikki kaikessa. Kuikka elää vedestä. Vedessä. Ilman kahta vetyatomia ja yhtä happea ei olisi kuikkaa. Eikä meitä. Ei mitään elollista.

Lukemattomilla kuikkajärvillä rantojen kaavoitus ja mökkiasutuksen leviäminen ovat vaikeuttaneet kuikkien eloa, pahimmillaan pakottanut ne siirtymään muualle. Mutta minne ne siirtyisivät? Missä on enää vapaata järvimaisemaa mennä, rantaviivaa rakentaa pesä?

Omatoimisia tehtäviä koululaisille >>

 

kuikka

kuikka

kuikka
 

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

KUHMUn Flickr tili Kuopion luonnontieteellinen museo Twitterissa