Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Hannes Kolehmainen

Palkinnot Kuopion museossa
23.3.2012—23.3.2013

3.kerros

 

HANNES KOLEHMAINEN

Juho Pietari "Hannes" Kolehmainen syntyi Kuopiossa vuonna 1889 viisilapsiseen työläisperheeseen, jonka kaksi muutakin poikaa, Tatu ja Viljami, tuli kehittymään kansainvälisen tason kestävyysjuoksijoiksi. Voimistelu, paini, uinti ja hiihto kartuttivat juoksun ohella yleistä kilpailukuntoa, ja nuorukaisena Hannes kilpaili myös mm. 110-metrin aitajuoksussa, korkeushypyssä, kolmiloikassa, kiekonheitossa ja maratonilla. Kestävyysjuoksu tuli kuitenkin jo Kuopiossa muurarin työtä tehneen Hannes Kolehmaisen päälajiksi, ja valmentautumisessa hän kiinnitti erityistä huomiota juoksutekniikkaan, ravitsemukseen ja harjoittelun seurantaan.
 
Viidensissä kesäolympialaisissa, jotka pidettiin Tukholmassa vuonna 1912, Hannes Kolehmainen voitti kultamitalin 5000 metrin ja 10000 metrin juoksussa sekä maastojuoksussa (8 km). Lisäksi Suomen 3-miehinen maastojuoksujoukkue, johon Kolehmainen kuului, voitti hopeamitalin Tukholmassa. Olympiakulta 10000 m juoksussa oli Suomen yleisurheilun ensimmäinen kultamitali kautta aikain olympiakisoissa. Hannes rikkoi Tukholmassa myös 3 maailmanennätystä.
 
Syyskuussa 1912 Hannes Kolehmainen matkusti Yhdysvaltoihin jatkamaan kilpailu-uraansa, ja matkusti sieltä ja osallistui vuonna 1920 Antwerpenin olympiamaratoniin. "The Smiling Finn (Hymyilevä Hannes)" voitti myös tämän kilpailun. Sen jälkeen Hannes palasi Suomeen asettuen Piikkiöön ja sitten Helsinkiin, missä hän edusti vuosien jälkeen uudelleen Helsingin Kisa-Veikkoja. Hannes Kolehmainen osallistui myös Pariisin olympialaisten 1924 maratonille, mutta juoksu päättyi keskeyttämiseen. Hän jatkoi kilpailu-uraansa aina vuoteen 1928.

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

KUHMUn Flickr tili Kuopion luonnontieteellinen museo Twitterissa