Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Hannes Kolehmainen

Palkinnot Kuopion museossa
15.4.—15.11.2014

3.kerros

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

HANNES KOLEHMAINEN

Valmentautumisen tärkeys

"Käveltiin aamusella 1 t 57 min, päälle juoksin 2 mailia kovaa. Iltapäivällä juostiin minä 2 mailia, Viljam 3 mailia." 25.10.1912. Harjoituspäiväkirja 9.9.1912 – 23.12.1913

Juho Pietari 'Hannes' Kolehmainen syntyi Kuopiossa vuonna 1889 viisilapsiseen työläisperheeseen. Kolehmaisen veljekset, Tatu, Viljam ja Hannes aloittivat harjoittelun kuopiolaisina pikkupoikina perustamassaan urheiluseura 'Köntyksessä'. Veljekset harjoittelivat monipuolisesti ja määrätietoisesti itseään karaisten talvella hiihtämällä, kesällä yleisurheilulla ja juoksemalla. Kuopion Väinölänniemeä alettiin käyttää urheilukenttänä vasta 1906, jolloin sinne valmistui voimistelukenttä sekä "juoksutie". Ennen Väinölänniemelle siirtymistä pituushyppypaikkana oli toiminut Lyseon pihamaa, korkeushyppy oli tapahtunut torilla ja pikajuoksu rautatieaseman lähellä olevalla asfalttikäytävällä.

 

Valmentautumisessa Kolehmainen kiinnitti erityistä huomiota juoksutekniikkaan, ravitsemukseen ja harjoittelun seurantaan. Tästä kertoo myös harjoittelupäiväkirja, johon näyttelyssä pääsee tutustumaan. Kolehmaisen säännöllisiin elämäntapoihin kuuluivat 8 tunnin yöunet sekä vegetarismi.

Kestävyysjuoksua ei kuitenkaan vielä 1907 kesällä harjoitettu Kuopiossa mitenkään yleisesti. Arvostelu harjoittelun järkevyydestä alkoi kaupungilla melko pian. Kolehmaiset siirtyivätkin harjoittelemaan kaupungin ulkopuolelle, koska vanhat "mamsellit" eivät suvainneet urheilupukuisia miehiä juoksemassa ikkunoidensa alla. Veljekset eivät puheista välittäneet - Hannes totesikin 1912 pyrkineensä alusta saakka juoksuharjoittelussa hauskuuteen.

Huikeat olympialaiset

Viidennet kesäolympialaiset pidettiin Tukholman paahtavassa helteessä heinäkuussa 1912. Kolehmaisen oli määrä kilpailla kolmessa eri lajissa, mutta ennen kilpailua hänen piikkarinsa olivat kadonneet. Onneksi hän sai lahjoituksena korvaavat piikkarit, kylläkin liian pitkät ja kapeat. Tämä ei kuitenkaan haitannut "Hymyilevää Hannesta" voittamasta kultamitalia 5000 metrin ja 10000 metrin juoksussa sekä maastojuoksussa (8 km). Olympiakulta 10000 m juoksussa oli Suomen yleisurheilun ensimmäinen kultamitali kautta aikain olympiakisoissa. Hannes rikkoi Tukholmassa myös 3 maailmanennätystä.

Syyskuussa 1912 Hannes Kolehmainen matkusti Yhdysvaltoihin jatkamaan kilpailu-uraansa, ja matkusti sieltä ja osallistui vuonna 1920 Antwerpenin olympiamaratoniin. "The Smiling Finn (Hymyilevä Hannes)" voitti myös tämän kilpailun. Sen jälkeen Hannes palasi Suomeen asettuen Piikkiöön ja sitten Helsinkiin, missä hän edusti vuosien jälkeen uudelleen Helsingin Kisa-Veikkoja. Hannes Kolehmainen osallistui myös Pariisin olympialaisten 1924 maratonille, mutta juoksu päättyi keskeyttämiseen. Hän jatkoi kilpailu-uraansa aina vuoteen 1928.

 

Olympiakulta 10000 m juoksussa oli Suomen yleisurheilun ensimmäinen kultamitali kautta aikain olympiakisoissa. Tämä sekä maastojuoksun kultamitali on nyt nähtävillä Kuopion museon Mestarijuoksija Hannes Kolehmainen - näyttelyssä. Lisäksi esillä olevassa upeassa palkintokokoelmassa ovat mm. vuoden 1920 Antwerpenin kultamitali ja IAAF:n Hall of Fame palkinto, joka Kolehmaiselle myönnettiin vuonna 2013. Näyttelyssä pääset myös tutustumaan mestarijuoksijan harjoitteluun mielenkiintoisen harjoituspäiväkirjan kautta.

 

IAAF Hall of Fame

Kansainvälisen yleisurheiluliiton Hall of Fame on perustettu vuonna 2012. Kolehmainen on varhaisin urheilija ja toinen suomalainen, jolle palkinto on myönnetty. Kriteereinä on vähintään kaksi olympia- tai maailmanmestaruus kultamitalia sekä ainakin yksi maailmanennätys. http://www.iaaf.org/athletes/hall-of-fame/2013

 

Hall of Fame -pokaali tulee olemaan nähtävissä Kuopion museossa osana Mestarijuoksija Hannes Kolehmainen näyttelyä.

 

Tapahtumat

 

 

HANNEKSEN KIERROKSEN PUISTOTAPAHTUMA TORSTAINA 31.7 ON PERUTTU SÄÄN VUOKSI

Museossa pääsee oppaan johdolla tutustumaan Hanneksen mitaleihin klo 11.00, 12.00 ja 13.30. Lopuksi perheen pienimmille jaetaan oma Hanneksen mitali.

Tapahtuma sisältyy museon pääsymaksuun.

Yhteistyössä Kuopion museon kanssa Kuopion Kalevan kisat, Kuopion Reipas ja Kuopion kaupungin Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue, Liikuntaan aktivointiyksikkö.  


 

Opastukset Mestarijuoksija Hannes Kolehmainen –näyttelyyn

  Ryhmille varauksesta, puh. (017) 182 603 / kuopionmuseo@kuopio.fi Opastuksella tutustutaan Mestarijuoksija Hannes Kolehmaisen näyttelyyn ja johonkin valinnaiseen kohteeseen Kuopion museolla. Opastuksen kesto ½ tuntia. Ryhmähinnat: 10 hengen ryhmä 80 € 20 hengen ryhmä 120 € Sisältävät pääsymaksut ja opastusmaksun.

 

Aikuisten liikunnallinen museoiden kierros Kalevan kisojen aikaan Kuopion museokohteissa

  La 2.8.2014 klo 13 Ennakkoilmoittautuminen puh. (017) 182 603 / kuopionmuseo@kuopio.fi Lähtö Kuopion museolta, jossa tutustutaan Hanneksen mitaleihin. Kierros jatkuu J. V. Snellmanin kotimuseon ja Snellmanin alakoulun sekä keskustan historiallisten puistojen kautta Väinölänniemelle Hannes Kolehmaisen patsaalle. Kierroksen kesto 1 ½ tuntia, ei sovellu liikuntaesteisille / säävaraus Osallistumismaksu 10 €.

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

KUHMUn Flickr tili Kuopion luonnontieteellinen museo Twitterissa