Web sisällön esitys Web sisällön esitys

TONTUT SEIKKAILEVAT MUSEOSSA!

Koko perheen joulunäyttely 30.11.2012—6.1.2013

2., 3. ja 4. kerros

Kuopion museoon on piiloutunut koko joukko tonttuja. Punalakkisten joulupukin apulaisten lisäksi museossa seikkailee kotitonttuja, metsänhaltioita, menninkäisiä ja monia muita vanhan kansanperinteen satuhahmoa. Koko perhe voi osallistua Tonttusuunnistukseen, jossa tutuiksi tulevat myös tonttujen luonteenpiirteet.

Vanhojen kansanuskomusten mukaan tontut eivät suinkaan olleet hyväntuulisia tai leppoisia pikku ukkoja. Esimerkiksi kotitonttu saattoi suuttua ja hajottaa vaikka koko pirtin, jos sille ei jätetty omaa ruoka-annosta. Saunatontulle piti muistaa heittää omat löylyt, ja metsänhaltiaa lepyteltiin monenlaisin taioin, jotta petoeläimet eivät hyökkäisi karjan kimppuun. Jos tonttuja ja haltioita kohdeltiin hyvin, ne varoittivat ihmisiä vaaroista ja toivat taloon hyvää onnea.

Vasta noin sata vuotta sitten tontuista tuli joulupukin apulaisia. Joulutonttujen tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia siitä, että lapset ja metsäneläimet eivät jää ilman lahjoja. Tänä vuonna museon joulutontuilla on täysi työ pidätellä Petteri-poroa, joka rynnistää iloisesti tapaamaan erästä hyvin suurta ystäväänsä...

 

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

KUHMUn Flickr tili Kuopion luonnontieteellinen museo Twitterissa