Web sisällön esitys Web sisällön esitys

AJANKOHTAISTA


MuseoLab

Kuopion museolla osallistavaa suunnittelua
ja vapaa pääsy perjantaisin
Millainen on unelmiesi Kuopion museo?

Kuopion museo suljetaan peruskorjauksen ja uudisrakentamisen vuoksi 24.8.2018, ja remontti kestää noin vuoteen 2021 asti. Ennen museon sulkeutumista suunnitellaan tulevia museopalveluita ja -näyttelyitä yhdessä museokävijöiden kanssa MuseoLab-hankkeen avulla.

MuseoLab-ideointitilassa vaikuttaminen on tehty helpoksi kaikille museovieraille. MuseoLabissa pääsee muun muassa ilmiantamaan nykyisen museon suosikit, esittämään toiveita näyttelyteemoista sekä ideoimaan uudenlaisia opastuksia ja retkiä.

Osana MuseoLab-hanketta ovat lisäksi käynnistyneet kokoontuvat asiakasraadit. Ilmoittautuminen asiakasraateihin on tällä erää päättynyt, mutta sähköpostin välityksellä pääsee ideointiin aina mukaan! Voit ilmiantaa halukkuutesi osallistua sähköisesti tai kysyä rohkeasti lisää osoitteesta: kuopionmuseolab(at)gmail.com

Voit osallistua myös vastaamalla Kuopion museota koskevaan kyselyyn. Kiitos!


Free Friday!

Jotta osallistuminen olisi mahdollisimman vaivatonta, Kuopion museo tarjoaa kaikille kävijöille pääsymaksuttomat perjantait 9.2.–24.8.2018.

 


Museolab Instagramissa >>

MuseoLab oli mukana Kuopio tanssii ja soi -toritapahtumassa 13.6.2018, 
kuvia Instagramissa: #minunmuseoni >>

 

Muutos liikennejärjestelyihin

Kauppakatu on maanantaista 18.5.2018 alkaen suljettu autoliikenteeltä Kuopion museon kohdalta.

Lue lisää >>


Millaisia muistoja Sinulla on Kuopion museosta vuosien varrelta?
Vuonna 1907 rakennetun museon historiaan mahtuu paljon hauskoja muistoja. Ennen kolmivuotisen remontin alkua 24.8. on hyvä hetki muistella kuopiolaisille rakasta museota. Oletko kokenut hätkähdyttäviä elämyksiä, odottamattomia kohtaamisia tai huvittavia kommelluksia Kuopion museossa? Jaa tarinasi meille tästä. Seuraa muistoja Kuopion museon Facebookissa.


 

Web sisällön esitys Web sisällön esitys

NÄYTTELYT


Elämän historia

Suurten sukupuuttoaaltojen voittajia ja häviäjiä
1.3.–24.8.2018


Tervetuloa huikealle, neljän miljardin vuoden pituiselle aikamatkalle elämän historiaan! Kaikki elävät olennot polveutuvat samasta yksisoluisesta kantamuodosta, josta evoluutio on kehittänyt uskomattoman monimuotoisen elämän kirjon.

Elämän säilyminen maapallolla on kuitenkin ollut monta kertaa hiuskarvan varassa. Suurissa sukupuuttoaalloissa on pahimmillaan hävinnyt yli 90 % lajeista. Poissa ovat trilobiitit, ammoniitit ja mahtavat dinosaurukset. Mutta sitkeimmät ja onnekkaimmat ovat selvinneet jopa joukkotuhoista. Näitä elämän historian voittajia näet ympärilläsi joka päivä! 

Tällä hetkellä elämme maapallon historian kuudetta suurta sukupuuttoaaltoa, joka on ihmisen toiminnan seurausta. Vielä emme tiedä, kuinka suuri tästä mullistuksesta tulee. Mitä voisimme tehdä, jotta mahdollisimman moni laji selviäisi? 


Kotini Karjalassa. Reetta Tiaisen valokuvanäyttely

16.3.–24.8.2018 Kuopion museo, 4.krs.

 

Karjalalaisista tarpeista minut tehtiin, mutta kasvoin savolaiseen multaan. Maailman tuulissa omat juureni ovat alkaneet kiinnostaa enemmän ja enemmän. Ilman juuria, ei voi kasvaa lehtiä. Ilman mennyttä ei ole tulevaa. Kolmannen sukupolven siirtokarjalaisena en koskaan oppinut tuntemaan isovanhempieni kotiseutua, runojen kaunista Karjalaa. Kaipaus, sitä minä tunnen.

Kotini Karjalassa kertoo tutkimusmatkastani luovutetun Karjalan alueelle Salmin kuntaan, omien isovanhempieni kotikonnuille. Se on minun henkilökohtainen tarinani juurieni löytämisestä ja menetetyn kohtaamisesta ensimmäistä kertaa. Kaikki ne tunteet, unohdetut paikat, rappio ja hävitys, suru ja melankolia, kaipaus nousevat pintaan. Millainen on kotini Karjalassa ja mitä se todella minulle merkitsee?

Reetta Tiainen on Siilinjärvellä syntynyt ja kasvanut nuori valokuvataiteilija. Hänen karjalaiset juurensa löytyvät Impilahdelta ja näissäkin teoksissa näkyvästä Salmista. Tiainen on valmistunut Pietarsaaresta ruotsinkielisestä Yrkeshögskolan Noviasta Medianomiksi valokuvauksen suuntautumisvaihtoehdolla keväällä 2017.  


Karhutarinoita

Kirsti Timosen valokuvia ja tarinoita metsän valtiaista
16.1.–24.8.2018
 

Karhu on yllättävän inhimillinen olento. Kukin karhu on oma persoonallisuutensa – ne eivät ole pelkkiä petoja, vaan kunnioitettavia, mahtavia, joskus hassujakin metsän valtiaita. Näyttelyssä esillä olevat tarinat ja luonnekuvaukset karhuista ovat valokuvaaja Kirsti Timosen mielikuvituksen tuotetta, mutta katsoja löytää kuvista sitä samaa yksilöllisyyttä, mitä kuvaaja on karhuissa nähnyt.

Kirsti Timonen (s. 1954) on innokas luonnossa liikkuja ja intohimoinen luonnosta nauttija. Villieläinten tarkkailua hän on harrastanut jo lähes 20 vuotta, ja nykyään hän on yksi harvoista Suomen naispuolisista petokuvaajista. Timosen pääasiallisena kuvauskohteena ovat karhut, ja hän on keskittynyt vuosien mittaan muotokuviin lempikarhuista. Näyttelyn kuvat on otettu vuosina 2006–2015 Nurmeksen ja Kuhmon rajamailla.

Näyttelyssä on myös silitettävä museokarhu Benjamin – henkilökohtaisesti tavattavissa!

 KAIKKIEN KUOPIO IV - Sydämen kodit 

Siirtokarjalaiset ja heidän jälkeläisensä Savossa

12.10.2017 alkaen

Kuopion museo, 4 krs.

 

"Kyllä ne on ne juuret. Mä luulen että se on joku, se on niin syvään kirjoitettu. Ja vanhempana kun on aikaa ajatella enemmän ja käydä tuolla niin ne tulee vielä voimakkaampana. Mutta ei ne mitenkään sulje [pois] tätä ympäristöä ja näitä ihmisiä, ja savolaisia." Pirkko Airasvaara, s. 1940 Suonenjoki. Perhe Suojärveltä; äiti Huttulan, isä Koikarin kylästä.

 

Talvisodan syttyessä vuonna 1939 osa Karjalaa menetettiin ja yli 400 000 ihmistä joutui lähtemään evakkoon eri puolille Suomea. Lähdön kiireessä mukaan otettiin vain se mitä pystyttiin. Joku sai mukaan valokuva-albumin, toiselle jäi vain matkalla lämmittänyt viltti.  Mitä sinä ottaisit mukaasi, jos joutuisit pakenemaan sotaa omasta kodistasi?

Näyttelyssä kerrotaan siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä kokemuksia evakkoajasta ja elämästä Savossa sen jälkeen kuvien, esineiden ja tarinoiden kautta. Kuinka karjalaiset juuret näkyvät 2000-luvun arjessa?

Näyttelyn teossa on käytetty osallistavaa työtapaa. Muun muassa Suojärven, Salmin ja Impilahden siirtokarjalaisia ja heidän jälkeläisiään oli mukana suunnittelemassa näyttelyä yhdessä museon henkilökunnan kanssa ja he kertovat näyttelyssä tarinansa.  Kuopion kulttuurihistoriallinen museo tekee myös yhteistyötä huhtikuussa 2017 avautuneen Suojärven museon kanssa. Näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana.

Sydämen kodit on neljäs osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio -näyttelysarjaa. Kaikkien Kuopio -hanke haluaa lisätä ja syventää ymmärrystä siitä, kuinka Kuopioon on tultu aina myös muualta. Niin täällä syntyneet kuin tänne muuttaneet ovat yhdessä tehneet ja parhaillaan tekevät Kuopion sellaiseksi kuin se on. Hankkeen toteutusta on rahoitettu Museoviraston innovatiivisten hankkeiden avustuksella.

 

Tapahtumia näyttelyn aikana:

Seuraa myös tiedotusta www.kuopionmuseo.fi/ajankohtaista


4.11.2017 Teemapäivä Kuka olen?

klo 12 Reijo Savola: Karjalaiset juuret internetissä

Esitys PDF

Sukututkimus on siirtynyt vahvasti internetiin. Verkossa toimivat sukututkimusohjelmat ovat lisänneet erityisesti nuorten kiinnostusta juuriaan kohtaan.

klo 13.30 Pekka Kankkunen: Perhealbumit tiedon lähteenä

Esitys PDF

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Pekka Kankkunen kertoo vanhojen valokuvien järjestämisestä, säilyttämisestä, digitoinnista ja tiedonhausta.

14.3.2018 klo 18.30 Hannu Takala: Suomalaisten Karjalaan jäänyt omaisuus

Talvisodan päättyessä luovutettuun Karjalaan jäi valtaosa evakkoon lähteneiden suomalaisten omaisuudesta. Lahden museoiden tutkimuspäällikkö ja Turun yliopiston arkeologian dosentti Hannu Takalan uusi tutkimus selvittää esineiden kohtaloa. Luento järjestetään yhteistyössä Kuopion Isänmaallisen Seuran kanssa. Kuopion museon kokoushuone. Vapaa pääsy.

19.5.2018 Impilahti –päivä klo 12-17

Impilahti ja Harlu aiheista ohjelmaa. Päivä järjestetään yhteistyössä Impilahti-Seuran kanssa. Kuopion museon kokoushuone. Tapahtuman ohjelma löytyy täältä. Museon pääsymaksu.

 


IHMISEN IHMEELLISIÄ JÄLKIÄ – RETKELLÄ POHJOIS-SAVOSSA

Kulttuurihistoriallinen matkaopas
27.10.2016 alkaen
 


Pyöräytä näyttelyn alussa onnenpyörää ja katso minne tiesi johtaa! Matkakohteita on esihistorialliselta ajalta aina 1900-luvulle. Voit reissata näyttelyssä ja ottaa tiedot mukaasi ja käydä paikan päällä. Matkan varrella pääset myös kokeilemaan taitojasi kivisillan rakentajana.

Näyttely on museon 4. kerroksessa. Pääkohteita siinä on 11, minkä lisäksi vinkataan lyhyesti myös muita samantyyppisiä kohteita maakunnassa.

 


Meidän museo

Esillä pieni osa museon kokoelmasta. Tiesitkö, että museon esinekokoelmassa on noin 70 000 esinettä? Näyttelyissä museovieraille esillä olevat esineet ja kuvat ovatkin vain jäävuoren huippu. Kokoelmaan on tallennettu erityyppisiin aihealueisiin liittyvää esineistöä kuten leluja, käsityöläisten tuotteita ja kodin esineistöä. Myös aivan uusia esineitä otetaan kokoelmaan.

 


TAPAHTUMAT


Kuopion museoiden kesäesite

Lisätietoja Kuopion museoiden kesän ohjelmista luettavissa nyt täältä!

Kuopion museon henkilökunta toivottaa lämpimiä kesäpäiviä. Nähdään museossa!


Eläinvartti: Tyrannosaurus rex - maailman tunnetuin dinosaurus
ti 5.6.2018 klo 13.00

Lyhyt opastus Elämän historia -näyttelyssä.
Museon sisäänpääsymaksu.


Kesäopastukset Elämän historia –näyttelyyn
9.6.–18.8. lauantaisin klo 13

Opastuksen kesto noin 30 minuuttia.
Museon sisäänpääsymaksu.


Retki: Kadonneen aarteen metsästäjät
ke 20.6.2018 klo 17.00


Tapaamispaikka: Ala-Antikkalan parkkipaikka, Puijo

Tervetuloa koko perheen seikkailuretkelle Puijolle. Omat eväät mukaan! Retkelle mahtuu 15 ensin ilmoittautunutta lasta vanhemman seurassa. Ilmoittautumiset 21.5. alkaen: puh. 044 718 1543.

Retki on täynnä. Jonoon otetaan ilmoittautumisia peruutuspaikkojen varalta.


 

Tulevat näyttelyt ja tapahtumat:

Näyttely- ja tapahtumakalenteri >>

 


Web sisällön esitys Web sisällön esitys

KUHMUn Flickr tili Kuopion luonnontieteellinen museo Twitterissa