Web sisällön esitys Web sisällön esitys

Opi suomen kieltä Kuopion museoissa ja kirjastossa

Kuopion museoissa voi opiskella suomen kieltä kuvakorttien avulla.

Kuvat esittävät museoista löytyviä asioita. Korteissa on kuviin liittyviä sanoja, jotka liittyvät arkeen.

Pääset ilmaiseksi museoon, kun tulet opiskelemaan kieltä. Pyydä kortit kun tulet museoon.

Kuopion museon korttien teemat: luonto ja liikkuminen
Kuopion taidemuseon korttien teema: ihminen
Kuopion korttelimuseon korttien teema: koti ja asuminen

Ryhmä voi opiskella myös kirjaston käyttöä kuvakorttien avulla. Varaa käynti etukäteen, puh. 017 182 318.

NÄYTTELYT

Kaikkien ruoka

27.4.–9.9.2017

Ruoka on perinteitä. Ruoka on huolenpitoa. Ruoka on yhdessäoloa. Ruoka on elämää.

Päivittäinen ruoka eri puolilla maailmaa koostuu niistä raaka-aineista mitä alueella on mahdollista kasvattaa. Näyttelyssä esitellään erilaisia päivittäisiä raaka-aineita eri maiden keittiöistä. Miltä mausteet tuoksuvat? Miltä näyttää couscous?

Näyttelyssä tutustutaan muun muassa Suomen kansallisruuaksi valitun ruisleivän leipomiseen sekä irakilaisen fasolian valmistukseen. Pohjois-Savon alueen perinneruokaohjeet täydentyvät näyttelykävijöiden omilla lempiresepteillä. Minkä reseptin sinä olet saanut perinnöksi?

Kaikkien ruoka on kolmas osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Kaikkien Kuopio -näyttelysarjaa. Näyttelysarja on osa itsenäisyyden juhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta. Näyttely on osa itsenäisyyden juhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta. Hankkeen toteutusta on rahoitettu Museoviraston innovatiivisten hankkeiden avustuksella.

Pop up näyttely rakentuu työpajoissa, joissa eri kulttuureista tulevat osallistujat kertovat itse tarinansa, suunnittelevat ja rakentavat näyttelyn yhdessä museon henkilökunnan kanssa. Näyttely elää, kasvaa ja kehittyy myös näyttelyn aukioloaikana.

Tule mukaan kanssamme suunnittelemaan ja rakentamaan Kaikkien Ruoka näyttelyä!

Metsiemme tuntematon aarreaitta

Omituisten otusten kerho
4.5.2017—6.1.2018

Oletko valmis tutkimusmatkalle kohti suurta – tai pientä – tuntematonta? Metsiemme tuntematon aarreaitta –näyttely esittelee mitä omituisimpia metsän otuksia upein valokuvin ja asiantuntijoiden kirjoittamin tekstein. Huumoria näyttelyyn tuovat Seppo Leinosen mainiot sarjakuvat.

Suomalaiset metsät ovat täynnä salaisuuksia. Siksi valtakunnallisessa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmassa (PUTTE) selvitettiin esimerkiksi seitikkien, sammalpunkkien ja maksasammalten monimuotoisuutta. Korkeatasoinen tutkimus tukee luonnon monimuotoisuuden suojelua.

Kuopion museossa pääsee myös itse leikkimään luonnontieteilijää. Miltä mahtaa näyttää kirahvinuoranen, kärsänenätti tai syrjäntympönen? Museossa voi harjoitella lajintunnistusta, ja lopuksi voi ottaa mukaan vinkkejä tutkimusten tekemiseen omassa lähimetsässä. Jokaisella retkellä löytyy varmasti jotain uutta!

Metsiemme tuntematon aarreaitta –näyttely pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen, Ympäristöministeriön, PUTTE-ohjelman ja METSO-ohjelman tuottamaan valokuvanäyttelyyn, jota on täydennetty Kuopion luonnontieteellisen museon asiantuntemuksella.

Kuva Jorma Jämsen / Vastavalo.fi Kuva Esa Ervasti / Vastavalo.fi

Sata vuotta – sata kuvaa

14.10.2016 – 6.5.2017

Suomalainen maaseutu merkitsee meille yhtä lailla romanttisia mielikuvia, luontoa, raivaajahenkeä, rakennemuutosta kuin modernisoituvia elinkeinoja ja vahvaa yrittäjyyttä. Näyttelyssä valokuvataiteilijoiden ja ammattivalokuvaajien kuvat luovat rikkaan panoraaman suomalaisen maaseudun vaiheisiin ja mielenmaisemiin. Esiin nousevat suomalaisen maaseudun viljavat vainiot, maisemat, metsät, ihmiset, työt, teot ja tunnelmat. Maaseudun Tulevaisuus -lehti juhlii valokuvanäyttelyllä satavuotista historiaansa.

IHMISEN IHMEELLISIÄ JÄLKIÄ – RETKELLÄ POHJOIS-SAVOSSA

Kulttuurihistoriallinen matkaopas
27.10.2016 alkaen

Pyöräytä näyttelyn alussa onnenpyörää ja katso minne tiesi johtaa! Matkakohteita on esihistorialliselta ajalta aina 1900-luvulle. Voit reissata näyttelyssä ja ottaa tiedot mukaasi ja käydä paikan päällä. Matkan varrella pääset myös kokeilemaan taitojasi kivisillan rakentajana.

Näyttely on museon 4. kerroksessa. Pääkohteita siinä on 11, minkä lisäksi vinkataan lyhyesti myös muita samantyyppisiä kohteita maakunnassa.

Meidän museo

Esillä pieni osa museon kokoelmasta. Tiesitkö, että museon esinekokoelmassa on noin 70 000 esinettä? Näyttelyissä museovieraille esillä olevat esineet ja kuvat ovatkin vain jäävuoren huippu. Kokoelmaan on tallennettu erityyppisiin aihealueisiin liittyvää esineistöä kuten leluja, käsityöläisten tuotteita ja kodin esineistöä. Myös aivan uusia esineitä otetaan kokoelmaan.

TAPAHTUMAT

Luento: Tarja Lappalainen: "Rakkautta, riitoja ja kirjoittamisen paloa – Elisabet Järnefeltin ja Minna Canthin kirjalliset salongit".
to 27.4.2017 klo 17.30

Luento liittyy Korttelimuseossa 7.4. avautuvaan Vapaus, rakkaus, tasa-arvo –näyttelyyn.

Kulttuurivartti: Retkellä Pohjois-Savossa
to 25.5.2017 klo 15.30

Sisältyy museon pääsymaksuun.

Tulevat näyttelyt ja tapahtumat:

Näyttely- ja tapahtumakalenteri >>

KUHMUn Flickr tili Kuopion luonnontieteellinen museo Twitterissa